De opkomst van no-code platforms

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

De afgelopen jaren hebben geleid tot veel low-code platforms. Een low-code platform stelt programmeurs in staat om een hogere productiviteit te behalen, omdat veel van de taken die ze normaal uitvoeren kunnen worden gedaan in een visuele editor, waaruit het platform code genereert.

Dit proces is ongeveer 2 tot 8 keer sneller dan reguliere codering, volgens de vele whitepapers op de websites van leveranciers. De programmeur kan vervolgens handmatig met de code werken om zijn eigen aanpassingen te maken. Low-code platforms zijn als katalysatoren voor programmeur.

No-code platforms, bij het gebrek aan betere categorisatie, zijn platforms waarin de gebruiker geen enkele regel code nodig heeft om een applicatie te maken. In veel opzichten worden no-code platforms gezien als de volgende stap na low-code platforms.

Want wat is minder dan low-code? Precies, no-code. Het lijkt logisch, maar de waarheid is dat low-code en no-code platforms compleet verschillend zijn.

De vraag naar productiviteit

Achter de populariteit van zowel low-code en no-code platforms, staat een wereldwijde vraag naar hogere productiviteit als het gaat om het maken van applicaties. Globalisering heeft een zeer interessant effect gehad door de wereld erg klein te laten lijken.

Een leverancier in China kan net zo gemakkelijk zijn goederen in de VS verkopen als in Japan, dankzij het internet. In feite betekent dit dat veel bedrijven een toename van het aantal concurrenten op hun markt hebben gezien.

Met meer concurrenten wordt het steeds belangrijker om een concurrentievoordeel te hebben. En omdat een steeds groter deel van de bedrijfsprocessen wordt ondersteund door software in de vorm van business applicaties, betekent dit dat bedrijven zich richten op software ontwikkeling op maat.

Standaard software, met andere woorden, software die ook door concurrenten kan worden gebruikt, biedt geen concurrentievoordeel. Als elk bedrijf gebruik maakt van dezelfde software, is geen van hen uniek en dus heeft niemand een concurrentievoordeel. Dit is de reden waarom de vraag naar op maat gemaakte software jaarlijks groeit met ongeveer 35%.

Maatwerksoftware wordt normaliter geschreven door programmeurs. De wereldwijde toename van de vraag naar maatwerksoftware leidt daarom tot een toegenomen vraag naar programmeurs of programmeurs met een hogere productiviteit.

Dit is de drijvende kracht achter low-code platformen. Ze verhogen de productiviteit van programmeurs, wat betekent dat meer maatwerksoftware kan worden gemaakt.

Te weinig programmeurs

Het grote probleem, wereldwijd, is dat er gewoon veel te weinig programmeurs zijn. Het maakt niet uit of we iedere programmeur tien keer productiever maken. Het zal niet genoeg zijn. In dit geval groeit de vraag gewoon sneller dan het aanbod.

Dit probleem vertraagt de bedrijven vandaag – en zal dit in de nabije toekomst blijven doen. Met te weinig beschikbare programmeurs, kunnen bedrijven eenvoudigweg geen maatwerkapplicaties maken die zij nodig hebben om hun concurrentie voor te blijven.

Het risico is dat veel markten een ‘winner-takes-it-all’ situatie zullen zien ontstaan, waarbij het bedrijf met de dikste portemonnee de enige is die snel genoeg kan innoveren om een echt concurrentievoordeel te behalen. Anderen zullen worden opgekocht, of helemaal niet overleven.

Opkomst van no-code platformen

Als er te weinig programmeurs zijn om aan de vraag te voldoen, hebben we een andere oplossing nodig. Dit is waar no-code platforms om de hoek komen kijken. No-code platforms richten zich op een een andere gebruiker dan low-code platforms.

Hoewel low-code platforms technisch geschoolde mensen nodig hebben om ze te bedienen, zijn no-code platforms gemaakt voor mensen uit de business. Mensen die de idee├źn voor applicaties hebben, maar niet de traditionele technische vaardigheden hebben om deze applicaties te maken.

De manier waarop je een no-code platform onderscheidt van een low-code platform, is vrij eenvoudig. Kijk naar de user interface. Is het zo eenvoudig mogelijk gemaakt? Streeft het platform ernaar om je te helpen bij iedere keuze die je moet maken om een applicatie te maken? Of is het afhankelijk van kennis die je eerder moet hebben geleerd over hoe je een applicatie maakt?

No-code platforms vereisen geen technische kennis en zijn hierdoor extreem eenvoudig in gebruik te nemen. Hoe eenvoudiger de user interface van het platform, hoe zekerder je kunt zijn dat het echt een no-code platform is!

Get started for free and experience the power of the Triggre platform.

By signing up for your free account, you agree to receive e-mails from Triggre.

By using our site you agree to our use of cookies to deliver a better site experience.